יום ראשון, 2 במרץ 2014

למה אוזניים,למה משולשות...ולמה פרג???

המן נהפך להיות דמות פופולארית מאוד ונראה לי כי יותר פופולארי ממה שהוא דמיין להיות.
העוגיות שלו בצורת האוזניים המשולשות רק משתדרגות עם השנים ועוד מעט הן יהפכו למאכל קבוע ולא רק למאכל זמני שמתחיל לצוץ בשלהי חודש שבט.
כשקוראים את שמו מקדישים דקות ארוכות לצלצולים מחרישי אוזניים (משולשות) ולהמן זה לא אכפת מה הכוונה, העיקר ששמו מופיע הרבה במגילה, ובמגילות הילדים  הוא אפילו מודגש בצבע אדום זרחני..אותו לא שוכחים.

אז למה הוא זכה לכבוד הזה? לעוגיות שנקראות על שמו, ולא רק על שמו אלא על שם האוזניים המיוחדות שהיו לו, ולמה ממלאים אותן דווקא בפרג? חסר מילויים אחרים מתוקים וטעימים?

אני בטוחה שגם אתכם השאלות הטרידו, אבל לא עד כדי נדודי שינה וחיפוש בספרים...
אז כדי שלא תאלצו לחפש למקרה לנדודי שינה ששכיחים בתקופה זו של חודש אדר, חיפשתי אני בספרים ומצאתי תשובות, והרי הן לפניכם.

למה אוזני המן?

מקורה של העוגיה המשולשת הממולאה בפרג הוא במזרח אירופה. בגרמנית ובלשונות מזרח אירופאיות: "מהן טאשען", פרג - מהן וטאשען - כיס כלומר: כיסי פרג. מכאן הוסב השם לעברית במשך השנים. באותיות "מהן" ראו את שמו של המן בהיפוך אותיות וכך נוצר הקשר לפורים.

למה אוזניים בצורת משולש?

על כך יש כמה סברות: חז"ל אומרים שהמן חזר לביתו שאוזניו מקוטפות, כלומר בבושת פנים. והיהודים פרשו זאת כפשוטו, ללא אוזניים. (והילדים לתומם חשבו שהאוזניים שנפלו על הרצפה הם עוגיות טעימות??? ש.ס.) ולמה משולשות אוזניו? כי נהג לחבוש כובע קצינים משולש (כמו של נפולאון). יש הטוענים ששלוש הפינות הם זכר לשלושת ימי הצום של אסתר המלכה.

למה פרג?

במדרש מסופר כי את בני המן תלו באוזניהם, והן היו כל כך מלוכלכות ושחורות ועל שם הדמיון ממולאות אוזני המן בפרג שחור.

מתוך http://www.bazz.co.il/article.phtml?aid=388&sid=2

ועוד מקור יפה למנהג לאכול אוזני המן שראיתי עכשיו והייתי חייבת להוסיף אותו:

מנהג ישראל לאכול בפורים "אוזני המן". באידיש מכנים את העוגיות הללו בשם "המן- תש", כי תש כוחו של המן בראותו את שלושת האבות, המרומזים בשלושת צלעות העוגיה.

























אני חושבת ששוקולד מריר של ורד הוא מספיק שחור ולכן הוא מהווה בשבילי תחליף מצוין וטעים לפרג, למי שנוהג אחרת במתכון שנמצא בהמשך, תוכלו לבחור במילוי טעים במיוחד "בוטנים וריבה" קצת יותר נימוסי ועדין מפרג שחור ומלוכלך.



































אוזני המן (כ-30 יחידות)

2 וחצי כוסות קמח

1/2 כוס סוכר

2 חלמונים (לשמור את החלבונים)

1 מרגרינה

קורט מלח

חצי כפית אבקת אפיה

קליפת תפוז מגוררת

2 כפות מיץ תפוזים

למילוי בוטנים:

1 כוס בוטנים קלויים טחונים

2 כפות סוכר

2 כפות ריבת תות

2 כפות פרורי צנימים

1 כף קליפת תפוז מגוררת

קורט קינמון

אופן ההכנה:

חותכים בסכין את המרגרינה לתוך הקמח, לאחר מכן מוסיפים את כל החומרים ומערבבים במיקסר עד לקבלת בצק אחיד.

עוטפים את הבצק בנילון נצמד ומקררים במקפיא למשך כ-10 דקות.

לאחר שהבצק קורר מרדדים לעלה בעובי של חצי סנטימטר חורצים עיגולים ושמים באמצע העיגול את המילוי סוגרים משלושת הצדדים ליצירת משולש.

טובלים את חזית אוזן המן בחלבון הביצה כדי שלא יפתח במהלך האפיה.

אופים בתנור למשך כ-30 דקות בחום בינוני עד לקבלת גוון זהוב.
























אזהרה!!

האוזני המן טעימים במיוחד, ואם לא תתלו אותם (באוזניים) רחוק מאוהבי עוגיות..הם יגמרו עוד לפני שתספיקו לשמוע את שמו של המן במגילה.

ולכבוד פורים, קבלו תמונות מאחורי הקלעים:

מעמד מאולתר לרפלקטור מאולתר


האביזרים השונים
תעשו "צ'יז"

הפוסט מוקדש לציבי וינברג היקרה!!!
ותודה רבה לסבתא היקרה על המתכון, ועל ההכנה המשותפת! (היה ממש נחמד!)
ותודה לכל מי שאכל לי את האוזני המן.

והפעם לכבוד פורים, מותר לכתוב תגובות ואפילו מומלץ!